U bent hier: Home > SpyBlog > Levende kever-drone wordt van op afstand bestuurd
02 apr
2015

Levende kever-drone wordt van op afstand bestuurd

Drone KeverHet is een drone, maar niet wat je vaak ziet; wetenschappers van de universiteit van Berkeley en de technische universiteit van Singapore hebben een kever ontwikkeld die je van op afstand kunt besturen. Door zes elektroden te bevestigen op het insect en deze te verbinden met een minuscule computer op de rug van de kever, konden de wetenschappers achterhalen welke spieren het kleine beestje gebruikt gedurende de vlucht en welke verantwoordelijk zijn voor het sturen.

Dankzij het klein pakketje elektronica konden de dieren in vrije vlucht door de laboratoria navigeren, waardoor precies kon worden vastgesteld wat elke spier tijdens een bepaalde manoeuvre doet. Zo ontdekten de wetenschappers dat de spier die verantwoordelijk is voor het buigen van de vleugel ook koerscorrecties van het torretje voor zijn rekening neemt, aldus de studie die gisteren is gepubliceerd in Current Biology.

Ideale studieobjecten

Kevers zijn ideale studieobjecten, aldus een van de wetenschappers, doordat ze relatief zware vrachten kunnen meenemen. De bloemkevers in dit onderzoek kunnen tot 6 centimeter groot worden, volwassen mannetjes wegen maximaal 8 gram en kunnen met gemak de 1 tot 1,5 gram aan computer- en zendapparatuur dragen. Nadat de werking van de kever was doorgrond kon het functioneren van het systeem worden omgedraaid, waardoor de spieren in kwestie op afstand bestuurbaar werden en de kevers naar believen door de ruimte bestuurd worden.

De wetenschappers bleken in staat de kever te laten opstijgen, hem door de ruimte te laten bewegen of te laten stilhangen. Als ook nog een microfoon wordt toegevoegd, hopen ze, kunnen de kevers misschien wel worden ingezet bij reddingsacties in aardbevingsgebieden om in ingestorte gebouwen te zoeken naar overlevenden.

Reageer

Reacties

Warning: Illegal string offset 'solo_subscribe' in /var/www/vhosts/spy3k.be/httpdocs/spyblog/wp-content/plugins/subscribe-to-comments/subscribe-to-comments.php on line 304

Subscribe without commenting

.

Interessant? Blijf op de hoogte en ontvang het laatste spy nieuws, reviews, getuigenissen en reportages over spy apparatuur in de praktijk. Wordt nu gratis lid via

Onze RSS
feed
RSS
Of onze mailinglist
: :