U bent hier: Home > Powerlines linken met IP Camera's

Powerlines linken met IP Camera's

Er bestaan heel wat technologieën waarmee je de netwerkconnectiviteit voor IP Camera's kan verlengen. Vaak denkt de ICT-wereld dan aan omslachtige manieren (meterslange LAN-kabels), gevaarlijkere draadloze technologieën (o.a. Repeaters), maar zelden aan de minder gekende Powerlines of internetverbinding via het elektriciteitsnetwerk. Nochtans bieden Powerlines een meest veilige en efficiënte oplossing om steeds een actieve netwerkverbinding te garanderen, veel verder dan de eerstgenoemde methodes.

Wat doen Powerlines

In dit artikel leggen we de focus van een verbindingsmogelijkheid van een netwerk tussen twee powerlines met een of meerdere IP Camera's. De test IP Camera's waren de HD Pan Tilt IP Camera en de HD Dome Outdoor IP Camera.  Powerlines koop je steeds in een paar, al dan niet met bijgeleverde (korte) netwerkkabel, hier een tweetal voorbeelden van Powerlines: de Powerline Adapter M220 en de Powerline Adapter M520. Powerlines vormen internesignalen om in elektrische  signalen. De "pakketjes" gaan mee met het elektriciteitsnetwerk startend van de opdrachtgevende Powerlines. Dit "omgevormde" internetverkeer vertoont een ietwat andere frequentie dan gewone elektriciteit, waardoor de Powerlines ontleden wat wel en wat niet een zinvol signaal is. Vergelijk het met morsecode (verzender en ontvanger).  Deze kleine afwijking is voldoende voor ontvangende Powerlines om deze pakketten dan te decoderen en de opdracht over te brengen naar het aangesloten apparaat (bijvoorbeeld IP Camera's). Het aangesloten apparaat merkt geen verschil (een korte netwerkkabel geleidt de informatie) en stuurt een antwoord terug, die wederkerend verwerkt wordt door beide Powerlines (ontvanger en verstuurder). Het is dus zeker ook mogelijk meer dan twee Powerlines aan te sluiten om via het elektriciteitsnetwerk een veilig internetomgeving uit te bouwen die veel verder reikt dan de klassieke Wifi verbinding.
 

Waarom kiezen voor Powerlines

Als het gaat over veiligheid is werken met IP Camera's een logische keuze. Nieuwere generaties, waaronder de HD Pan Tilt IP Camera en de HD Dome Outdoor IP Camera, IP Camera's zijn compact, eenvoudig in gebruik en bereikbaar op diverse communicatieapparaten (pc, smartphone). In veel woningen zijn de standaard router en LAN-Verbinding veel te  beperkt in afstand om overal beveiligd te zijn. Een draadloze oplossing kan een Repeater zijn, dit is een toestel, in tegenstelling tot de Powerlines, die volledig draadloos werken. Ze versterken de Wifi verbinding. Nadelen hiervan zijn o.a. door het grotere bereik kunnen hackers eenvoudiger binnengeraken op jouw netwerk op een grotere afstand (maakt het moeilijker om hen op te sporen) en de relatief schadelijke stralen voor jonge kinderen. Een andere manier is het leggen van LAN-kabels. Dit is een omslachtig werk die vele meters kabel vereisen (kostelijk) en weinig meer waard zijn na beschadiging. Daarom dat Powerlines in heel wat gevallen de beste oplossing kan bieden om de beveiliging via IP Camera's  te waarborgen. Een mogelijk nadeel van Powerlines is dat wanneer er dozijnen apparaten verbonden zijn met één router, dat de snelheid van het netwerk via Powerlines eronder kan leiden. Een tweede nadeel kan is dat er in een straal van honderd meter drie tot vier Powerlines nodig zijn om een optimale verbinding te verkrijgen. Dit hoeft op zich niet duur te zijn (Powerline Adapter M220 en de Powerline Adapter M520 zijn qua prijs en kwaliteit eerlijk), maar voldoende stopcontacten waar de Powerlines hun signalen en energie uit putten zijn wel een noodzaak. Kiezen voor Powerlines is vooral kiezen voor zekerheid en stabiliteit. De kans dat de elektriciteitsverbinding wegvalt is in Westerse Landen nu eenmaal niet zo veelvoorkomend. Mocht er in de uitzonderlijke omstandigheid zich een kortsluiting, verlies van stroom voordoen, dan herstelt de verbinding zich automatisch nadat er opnieuw stroomtoevoer is. Dit geldt trouwens ook voor IP Camera's, die hun instellingen niet verliezen als de elektriciteit wegvalt.

Welke Powerlines kiezen?

Hoewel hun bekenheid bij het grote publiek traagjes aan groeit, is het nu al mogelijk om Powerlines op tal van sites aan te schaffen. Sommige Powerlines kosten niets, maar zjin kwalitief zeer bedenkelijk. Spy3k biedt twee Powerlines aan, de Powerline Adapter M220 en de Powerline Adapter M520. Beide modellen zijn van topkwaliteit en kun je ook in een pakket kopen met een van onze IP Camera's (de HD Pan Tilt IP Camera en de HD Dome Outdoor IP Camera).